Eetstoornis, eetbuien, suikerverslaving... het is maar een naam.

Onlangs kwam er een jonge vrouw naar me toe en wou wel eens weten of ze

een probleem had met eten, welbepaald met snoepen. Ze vertelde me haar verhaal en het kwam er op neer dat ze zei dat ze een suikerverslaving heeft, wat ze zelf benadrukte. Ik legde me haar mijn drie maanden programma uit, genaamd "vrij van eetstoornissen". Het woord eetstoornissen sloeg in als een bom.

We zeggen liever "ik heb een suikerverslaving", dan "ik heb een eetstoornis". Het is maar een woord. Maar wanneer spreken we dan van een eetstoornis?

  • Als je elk moment van de dag aan eten denkt waardoor je niet meer normaal kan functioneren
  • Als je in het geheim je wil afzonderen om iets in je mond te steken
  • Als je sociale bijeenkomsten afzegt omdat je juist een eetbui had
  • Als je schuldgevoel hebt na een eetbui
  • ...

Samengevat, het beheerst je leven en neemt je vrijheid weg. Op die moment, leef je in functie van je eetstoornis. Het klinkt heel dramatisch maar het is wel zo.

Hoe je het ook wil noemen, als je het gevoel hebt niet meer vrij te zijn en het klein moment van genot niet meer afweegt tegen het schuld gevoel achteraf, is het tijd om in actie te komen.

Vanwaar komen eetstoornissen?

Een eetstoornis is een manier om met emoties om te gaan. Maar emoties kunnen we niet wegstoppen. Een typische eigenschap van een emotie is dat ze altijd naar de oppervlakte willen komen. Zoals je een ballon onder water wil houden. Hoe meer kracht je erop zet, hoe hoger hij uit het water popt. Ze blijven energie vragen tot je ze toelaat in je bewustzijn. Negeren of allerlei vermijdingsstrategieën toepassen heeft geen zin, integendeel het saboteert je.

Heb geen angst voor je emoties, ze zijn een onderdeel van ons.

Hoe ga je er mee om?

  • Laat je emoties volledig toe en voel bewust.
    • Heet je emotie welkom zoals je een vriend binnen laat in je huis.
    • Benoem je emotie.
    • Welke lichamelijk gevoel gaat er mee gepaard?
    • Wat is het effect op je ademhaling?
    • Wat zijn je gedachten?
    • Wat wil dit me zeggen?
  1. Blijf rustig in- en uit ademen.
  • Van je buik naar je kruin en terug.
  • Weet dat emoties komen en gaan maar door ze toe te laten en ze niet weg te drukken gaan ze van kracht afnemen. Ze zullen nog wel eens terug komen maar altijd beetje van kracht verliezen.

Volgende keer als je nog eens overmand wordt door een emotie en je naar eten wil graaien, sta dan even op de rem, sluit je ogen en voel. Door bewust te voelen, gaan we ook bewuster eten.

Deze bewustwording is een proces waar ik je graag in begeleid. Samen achterhalen we de oorzaak, en gaan we opzoek naar persoonlijke oplossingen zodat jij terug in vrijheid kan leven

Heb je nog meer vragen aarzel niet met te contacteren.



Wat als... je jezelf nu eens de vrijheid gunt!

Een tijdje terug kwam er een jonge vrouw in mijn praktijk. Mooie verschijning, prachtig glanzend haar, heel fijn en tenger. Maar wat me direct opviel was haar kwetsbaarheid. Zo poreus dat ze elk moment zou breken. Nochtans had ze een leidinggevende functie en wist ze op haar werk wel van aanpakken. Wat haar verhaal echter schrijnend maakt is dat ze al heel haar leven een geheim meedraagt. Haar geheim is haar een eetstoornis, waar zelfs haar man het bestaan niet van wist.

De schaamte die hierrond hangt, is typerend voor een eetstoornis. Onlangs vroeg er iemand waarom ik op mijn profiel 'ervaringsdeskundige eetstoornistherapeut' heb staan? Natuurlijk omdat ik er zelf ook vele jaren met heb gevochten. Echter heeft de schaamte nu plaatsgemaakt voor ervaring, wat mijn coaching alleen maar ten goede komt.

Na vele intake gesprekken kan ik wel zeggen dat er altijd iets gemeenschappelijk naar boven komt. Ofwel ben je heel gevoelig voor verandering, een perfectionist of een pleaser. Wat ook speelt is de media. Hoe daar de cultuur van het perfecte lichaam wordt vooropgesteld en hoe mijlenver dit ligt van de realiteit.

Deze stoornis ontstaat meestal ergens in de kindertijd. Jou familie dynamiek speelt een grote rol. Hoe ging je om met discussies en conflicten binnen het gezin? Voelde je je heel kwetsbaar en eenzaam? Een verzameling van gewone opmerkingen door de ouders of opvoeders kunnen zelfs een soort trauma teweeg brengen. Bijvoorbeeld "in dit kleedje heb je echt een dikke buik". Zo is het zaadje gepland in het kinderhoofd en groeit de innerlijke stem "Ik ben niet goed genoeg".

Hieruit ontstaat er een coping mechanisme. Coping is een begrip uit de psychologie, waarmee de manier waarop iemand met problemen en stress omgaat wordt bedoeld. Het is niet echt een keuze, het ontstaat. Het geeft je een zekere controle, maar het heeft ook een positief doel. Zo ga je je bijvoorbeeld minder eenzaam voelen door te eten. Omdat je de controle wil houden, leg je jezelf meer en meer regels op. Je bent ongelooflijk bang om dik te worden want dan ben je niets waard. Je verzint daarom regels die je een zekere staat van veiligheid geven.

Het is belangrijk om van dat wit/zwart denken af te stappen. "Ik heb 2 koekjes gegeten, ja nu kan ik beter heel het pak eten en morgen doe ik weer heel streng".

Herken je dat?

Zo kan je jaren vast zitten in deze negatieve spiraal. Geen één voedingsmiddel is goed of slecht. Zelfs het meest cruciale, gezonde levensmiddel, water, kan dodelijk zijn als je er te veel van drinkt.

Maar hoe kan je afstappen van dit wit/zwart denken? Hoe kan je terug je evenwicht vinden?

Eerste advies: Break the rules! Één per één!

Hoe kan je een gelukkig leven leiden door jezelf beperkingen op te leggen? Je zet jezelf als het ware in een soort gevangenis. Geef jezelf de vrijheid om te kiezen wat je eet. Enkel al je de wit/zwart regeltjes afschaft kan je bewuste keuzes maken.

Maar wat zijn gezonde, bewuste keuzes als het op eten aankomt? Iedereen heeft een relatie met voeding, het hangt er alleen van af wat jou overtuigingen zijn.

Tweede advies: Stop met op de weegschaal te gaan staan!

Wat wil dit getal zeggen? Zegt dit je iets hoe je je vanbinnen voelt? Wat je waard bent? Word je ook slecht gezind door een halve kilo meer dan de dag ervoor? Laat dit je niet beïnvloeden. Een dieet werkt niet! Mensen gaan op dieet en af dieet en ze worden alsmaar zwaarder. We zijn allemaal een individu, ieder lichaam werkt anders. Niemand is hetzelfde, dus het ideale dieet bestaat niet. Pas als je weer in vrijheid leeft en bewust omgaat met voeding, kan je leren wat wel werkt voor jou.

Derde advies: Respecteer je lichaam.

De weegschaal focust maar op 1 aspect, ons gewicht. Terwijl ons lichaam zoveel meer is. Door lief te zijn met jezelf, gaat de innerlijke criticus minder luid spreken. Pas al je je lichaam waardeert, kan je er goed voor zorgen. Geef je lichaam de volwaardige voeding die het nodig heeft. Goed voor je lichaam zorgen is echter meer dan gezond eten alleen. Zo is bijvoorbeeld ook je slaapritme curciaal. Weinig slaap triggert namelijk dikwijls een eetbui, doordat je lichaam energie zoekt.

Vierde advies: Ontdek de kracht van te kiezen.

The mindset of healthy eating begins with the freedom of choice.

Als je je lichaam respecteert en op lange termijn goed wil verzorgen, ga je andere keuzes nemen. Neem zelf de verantwoordelijkheid in handen. Stel jezelf de vraag "Ga ik morgen nog even content zijn met deze keuze?". Zo ja, eet en geniet! Eet uit vrije wil, geen restricties.

Heb je na het lezen nog vragen, aarzel niet me te contacteren. Vrijblijvend kunnen we bespreken welke aanpak het beste bij je past. Voor meer info: www.vitalogi.be.

Ik heb heel mijn jonge leven een eetstoornis gehad. Van niet eten naar volproppen dan weer overdreven gaan sporten en we konden weer opnieuw beginnen. Jaren aan een stuk. Toch at ik altijd gezond. Mijn modellen carrière heeft er natuurlijk ook niet goed aan gedaan. Het keerpunt is gekomen toen ik 30 jaar was en mijn toenmalige partner zei "Ik...

Bepaalde psychosociale factoren zijn kenmerkend voor mensen met een eetstoornis zoals steeds willen pleasen, controle willen houden of perfectionistisch zijn.

Vandaag word ik in tijd terug gekatapulteerd naar precies 3 jaar geleden toen mijn moeder op de steriele afdeling lag en wij ons volledig en minutieus moesten ontsmetten voor we een bezoekje mochten brengen.

Vitalogi - Edward Caertsstraat 27, Ekeren
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin